I takt med att teknologin har utvecklats har det blivit allt vanligare att handla online. Det är bekvämt och enkelt att beställa det man behöver från sin dator eller mobiltelefon, men det finns också risker med att handla online. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad du ska tänka på när du handlar online för att minimera dessa risker.

 1. Använd en säker internetanslutning

Det är viktigt att du använder en säker internetanslutning när du handlar online. Använd aldrig offentliga Wi-Fi-nätverk när du handlar online eftersom de är osäkra och kan lämna dig sårbar för hackare. Använd istället din egen Wi-Fi-anslutning eller mobildata för att säkerställa att din information förblir privat.

 1. Kontrollera webbplatsens autenticitet

Innan du handlar från en webbplats bör du kontrollera dess autenticitet. Se till att webbplatsen har en giltig SSL-certifiering genom att kontrollera att URL:en börjar med “https” istället för “http”. Detta betyder att din information krypteras och förblir privat. Kontrollera också om webbplatsen har ett fysiskt adress eller telefonnummer och om den har en godkänd säljarprofil. Läs också recensioner från andra kunder för att se om de har haft positiva erfarenheter av att handla från webbplatsen.

 1. Undvik att klicka på länkar i e-postmeddelanden

Många bedragare skickar ut e-postmeddelanden med länkar till falska webbplatser som ser ut som autentiska. Undvik att klicka på dessa länkar och logga istället in på webbplatsen manuellt från din webbläsare. På detta sätt kan du vara säker på att du är på den autentiska webbplatsen och inte lämnar ut din information till bedragare.

 1. Använd starka lösenord
Läs relaterad artikel  Konsumentköplagen – vad är det och vad innebär det för dig som konsument?

När du registrerar dig på en webbplats bör du använda ett starkt lösenord. Använd inte samma lösenord på flera webbplatser och undvik enkla lösenord som “123456” eller “password”. Använd istället en kombination av stora och små bokstäver, siffror och symboler för att göra det svårare för hackare att gissa ditt lösenord.

 1. Kontrollera din banktransaktioner

Kontrollera dina banktransaktioner regelbundet för att se till att det inte har gjorts några obehöriga transaktioner. Om du upptäcker något ovanligt på ditt bankkonto, kontakta omedelbart din bank för att rapportera det.

 1. Var försiktig med personlig information

När du handlar online bör du vara försiktig med att lämna ut personlig information som ditt personnummer eller din adress om det inte är nödvändigt. Undvik också att lämna ut din kreditkortsinformation eller bankuppgifter till någon som du inte litar på.

  • 7. Verkar hemsidan vara seriös?

  Kolla igenom hemsidan du ska handla ifrån och kolla om det finns kontaktuppgifter, organisationernummer. Är sidan certifierad och vilka betalmetoder erbjuder de? Detta kan vara indikationer på om allt är okej eller om du bör undvika hemsidan.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *